Een eigen webwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Wil jij een eigen webwinkel beginnen of heb je op dit moment een webwinkel en weet je niet hoe je verder moet? Lees in onze blog alles wat je moet weten over het beginnen van een eigen webwinkel.

Bedenk een plan voor je eigen webwinkel

Voordat je echt kan beginnen moet je natuurlijk heel wat voorbereidingen treffen om van jouw webwinkel een succes te maken.

Bepaal je doelgroep. Wil je bijvoorbeeld dat de jeugd naar je webwinkel komt of juist mensen die wat meer te besteden hebben? Dit is uiteraard afhankelijk van wat voor soort producten je verkoopt. Wat wil jij uitstralen met jouw webwinkel? Een uitstraling is heel belangrijk! maar ook de manier hoe je mensen aanspreekt op je website. Spreek je mensen formeel of informeel aan? Zet dit eerst op papier voordat je verder gaat met je eigen webwinkel. Doe marktonderzoek om te bepalen of je product in de smaak zal vallen bij de mensen.

De website van je webwinkel

Natuurlijk is dit het belangrijkste onderdeel om je eigen webwinkel te beginnen. Lees hieronder waar je allemaal aan moet denken bij een website.

Domeinnaam

Je wil gevonden worden op het internet en dan het liefst met een domeinnaam die past bij de naam van je webwinkel. Is de naam van de domeinnaam die je voor ogen had al geregistreerd? Denk dan eens out of the box!

Richt je met jouw eigen webwinkel op de Nederlandse markt? Dan is het verstandig om voor een .nl domeinnaam te gaan. Bij het registreren van een domeinnaam komen meer dingen kijken dan enkel het vastleggen van de domeinnaam. Je domeinnaam moet bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een server door middel van nameservers of door het DNS te wijzigen. Denk je nu ‘Ik begrijp er helemaal niets van’? Dan is het niet onverstandig om hier een specialist voor in te schakelen.

Webhosting

Kies je voor E-Commerce software waar je alles zelf moet hosten? Bijvoorbeeld voor WordPress in combinatie met WooCommerce? Dan moet je ook denken aan je eigen webhosting. De domeinnaam die je eerder hebt geregistreerd kun je koppelen aan je webhosting en vervolgens zal de server van jouw webhosting bepalen waar je website naar toe moet gaan. De kosten van een webhosting verschillen enorm. Dit komt onder andere doordat er verschillende systeemvereisten zijn voor diverse software. Maar denk je ook aan back-ups voor als er iets mis gaat? Ook hiervoor is het wellicht beter om een expert in te schakelen voor hulp met je webhosting in combinatie met je webshop.

E-mail

Een e-mail met je eigen domeinnaam eigen webwinkel beginnen - unnamed 300x160 - Een eigen webwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om al het mailverkeer via je webhosting provider te laten lopen. Echter is het veel professioneler om dit te regelen bij een grotere partij zoals Google. Google heeft een speciale afdeling voor hun zakelijke klanten met de naam Google Workspace. Naast een e-mail (Dat hetzelfde werkt als een Gmail account) krijg je ook de overige handige functies zoals Google Drive voor opslag van je documenten, Google Calendar om al je afspraken en meetings in bij te houden, Een tekstverwerker met een soort Microsoft Excel en nog veel meer. De eerste 14 dagen zijn gratis, na deze 14 dagen begint het bedrag dat je moet betalen bij €4,68 per maand. Let er op dat je wel een stukje naar beneden scrollt op de pagina van Google Workspace zodat je niet het wat duurdere abonnement afneemt als je dit niet zou willen.

Met Google Workspace krijg je een aangepaste e-mailadres welke eindigt op de domeinnaam van je eigen webwinkel. Hulp nodig bij het instellen van je e-mail? Voor een vast tarief van €50,- helpen wij je graag met het instellen van je e-mailadres. Je kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar [email protected].

E-Commerce software

Zeker niet onbelangrijk bij een eigen webwinkel beginnen is de software / het e-commerce systeem waarop je website gaat draaien. Heb je onze blog al gelezen met de populairste E-Commerce systemen van dit moment? Wellicht is het een moment om dat nu te doen. Hier vind je namelijk veel systemen met hun voor- en nadelen. Kies je bijvoorbeeld voor een Shopify of Lightspeed? Dan heb je geen eigen webhosting nodig! Wel moet je zorgen dat alles goed ingesteld is anders kan het zomaar voorkomen dat de e-mails van jouw webshop in de spam folder van de klant terechtkomt.

Zoekmachine optimalisatie voor de langere termijn

Het richten op zoekmachine optimalisatie, of ook wel SEO genoemd, is iets voor de langere termijn. Het is met SEO mogelijk om bijvoorbeeld op bepaalde zoekwoorden te scoren. Als een gebruiker in een zoekmachine zoals Google bijvoorbeeld zoekt naar ‘Bloemen kopen’ dan wil jij daar natuurlijk bovenaan staan. Dit kun je bereiken op veel verschillende manieren. Op internet zijn enorm veel artikelen te vinden over hoe je dit precies kan aanpakken. Wij zullen dit binnenkort ook behandelen op onze website.

Zoekmachinemarketing voor snel resultaat

Je hebt het vast wel eens gezien in Google. Als je op een bepaalt zoekwoord zoekt dan zie je bovenin diverse websites staan met daarvoor de tekst ‘Advertentie‘. Dit noem je zoekmachine advertenties, of met andere woorden SEA (Search Engine Advertising). Mensen met een website die betalen per klik om hier tussen te komen. Degene die het meest betaalt voor een klik die krijgt ook de meeste bezoekers naar zijn of haar website. Wanneer je wil beginnen met zoekmachinemarketing dan raden wij je aan om contact op te nemen met een SEA specialist.

Conclusie eigen webwinkel beginnen

Het is natuurlijk enorm leuk om een eigen webwinkel te beginnen. Maar zoals je hierboven leest is er veel werk aan de winkel voor wie er één wil beginnen. Heb je nog vragen of hulp nodig bij het beginnen je eigen webwinkel? Laat het weten in de reacties hieronder.

Plaats een reactie