De populairste E-Commerce systemen op een rijtje

Zie jij de bomen door het bos niet meer? Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Hedendaags hebben we enorm veel keus uit verschillende E-Commerce systemen. Elk systeem werkt weer anders en elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. In dit blog bericht brengen we je graag bij over de populairste E-Commerce systemen en vertellen wij uit ervaring wat wij er van vinden.

Shopify

Logo van Shopify populairste e-commerce - logo shopify - De populairste E-Commerce systemen op een rijtje
Logo van het populaire
platform ‘Shopify

Je hebt er vast wel eens vaker van gehoord, Shopify. Shopify is een Canadees multinationaal e-commercebedrijf dat sinds de laatste jaren enorm is gegroeid. Shopify is een ideaal platform om te beginnen als je een niet al te grote investering wil doen in je webwinkel, maar toch online actief wil zijn. De prijzen voor een Shopify webshop beginnen bij slechts 9 Amerikaanse dollars per maand. Met de lite variant kun je direct beginnen met het verkopen van jouw producten.

Wanneer je een nieuwe webshop start via Shopify heb je keuze uit veel bestaande thema’s of apps. Er zijn gratis thema’s beschikbaar maar ook betaalde thema’s. Uiteraard is het ook mogelijk om een bedrijf in te laten schakelen om een thema op maat te laten maken.

Ben jij een web developer en zoek je een manier om eenvoudig velden aan te maken via de achterkant van Shopify, en uitlezen aan de voorkant? Dan kan ik de app ‘Custom Fields‘ van Bonify van harte aanraden.

Sinds dit jaar heeft Shopify een grote update uitgebracht waarmee de gebruiker van de website eenvoudig zijn of haar website kan beheren door middel van ‘sections‘. Voorheen was het enkel mogelijk om op de homepage gebruik te maken van secties. Door de laatste grote update in 2021 van Shopify is het dus ook mogelijk om eenvoudig aanpassingen te doen aan de website door middel van een soort ‘drag and drop‘ page builder. Naar mijn idee heeft Shopify hier erg goed aan gedaan om dit te lanceren. Houdt er rekening mee bij het kiezen van een thema in Shopify dat je een thema neemt met het label ‘OS 2.0‘, wat staat voor ‘Online Store 2.0‘. Bekijk hier alle thema’s met OS 2.0.

Voordelen van Shopify

 • Ruime keus aan thema’s en apps
 • Grote keus aan koppelingen met bijvoorbeeld boekhoudpakketten
 • Gericht op online marketing
 • Geen hosting nodig, dit regelt Shopify voor je

Nadelen van Shopify

 • Afhankelijk van je wensen kan Shopify prijzig zijn door de apps die je nodig hebt
 • Omdat Shopify niet op een eigen server kan worden gezet is deze niet altijd volledig naar wens aanpasbaar
 • Als je éénmaal een shop hebt in Shopify is het niet eenvoudig om te wisselen naar een ander platform

WooCommerce

Logo van WooCommerce populairste e-commerce - logo woocommerce - De populairste E-Commerce systemen op een rijtje

Heb je het over het maken of bouwen van een website, dan heb je het vaak vast over WordPress. WordPress is al jaren een bewezen open source systeem waarmee je heel veel kan. ‘Vroeger‘ was WordPress voornamelijk het systeem om een blog mee te maken. Echter is er in de jaren een hoop veranderd en wordt het systeem gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden waaronder als CMS (Content Management System).

In WordPress heb je de mogelijkheid om gratis of betaalde thema’s te installeren. Één van de grootste en populairste plugins van WordPress is WooCommerce. WooCommerce is een plugin waarmee je jouw WordPress website omtovert tot een webshop. Omdat WordPress een Open Source project is, wat wil zeggen dat je bij alle code kan en iedereen het kan downloaden en er gebruik van kan maken, zijn er duizenden plugins en thema’s voor jouw WooCommerce website.

Voordelen van WooCommerce

 • Het is gratis, je kan dus met een minimale investering aan de slag
 • Duizenden thema’s en plugins
 • Werkt nauw samen met WordPress
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Eenvoudig uit te breiden

Nadelen van WooCommerce

 • Wil je echt iets op maat? Dan moet je beroep doen op een programmeur
 • Je moet zelf de webhosting regelen waar veiligheidsrisico’s liggen
 • Je moet altijd voor een up-to-date versie zorgen om hackers buiten de deur te houden

Conclusie is eigenlijk dat het voor een kleine webshop prima is om gebruik te maken van WooCommerce, maar dat je met een grote partij beter kan denken aan een andere partij waarbij de hosting volledig uit handen wordt genomen. Wat ons betreft behoort dit systeem terecht bij de populairste E-Commerce systemen.

WooCommerce is een prima keus voor een beginnende onderneming

Magento

Logo van Magento populairste e-commerce - 1280px Magento 1024x283 - De populairste E-Commerce systemen op een rijtje
Het E-Commerce systeem van Adobe

Toen ik begon met mijn carrière als web developer begon ik bij een bedrijf waar ik in aanmerking kwam met Magento. Destijds was het nog Magento 1 maar na een paar jaar werd bekend dat alles over zou moeten gaan naar Magento 2. Magento is een tijd terug overgenomen door het grote softwarebedrijf Adobe. Doordat er spelers naar boven zijn gekomen als Shopify en Lightspeed, die het heel eenvoudig maken om een webshop op te zetten, is de populariteit van Magento sinds 2018 afgenomen. Het systeem is te ingewikkeld en kost web developers teveel tijd waardoor het erg duur is in aanschaf. De ontwikkelkosten van de web developers liggen erg hoog. Wel is het systeem van Magento flexibel, maar is het aan de andere kant ook erg complex. (Zowel voor de gebruiker als voor de web developer)

Voordelen van Magento

 • Het is een open source systeem wat inhoudt dat het goed schaalbaar is en er veel nieuwe extensies worden gemaakt door web developers
 • Heeft een erg grote community waardoor je vaak snel het antwoord op je vraag kan vinden
 • Het systeem is betrouwbaar en goed opgebouwd voor conversie en zoekmachine optimalisatie
 • Door jarenlange ontwikkeling terecht in de populairste E-Commerce systemen van dit moment

Nadelen van Magento

 • Complex voor zowel de gebruiker als web developer wat resulteert in extra kosten tijdens het ontwikkelen
 • Magento is van zichzelf erg traag. Er zijn tegenwoordig wel oplossingen om Magento als headless CMS te gebruiken
 • Vereist veel van een server waardoor de web hosting kosten flink op kunnen lopen

Lightspeed

Logo van Lightspeed populairste e-commerce - lightspeed logo vector - De populairste E-Commerce systemen op een rijtje
Lightspeed was voorheen SEO Shop

Jaren geleden was er een e-commerce systeem met de naam ‘SEOshop’. Dit was een erg populaire E-Commerce systeem waardoor het in het jaar 2015 werd overgenomen door Lightspeed. Lightspeed stond op dat moment voornamelijk bekend om haar POS systemen. Lightspeed is een platform wat laagdrempelig is en in Nederland goed wordt ondersteund. Ze hebben Nederlandse support medewerkers en opereren vanuit hun hoofdkantoor in Amsterdam. Je kan Lightspeed zien als het kleine broertje van Shopify (De systemen hebben verder geen connectie met elkaar)

Voordelen van Lightspeed

 • Nederlandse support voor als je vragen hebt
 • Lightspeed is een veilig en stabiel systeem
 • Uitgebreide theme store met veel kant en klare thema’s
 • Koppelingen met bekende PSP systemen
 • Eenvoudig te combineren met een POS systeem gezien geschiedenis van het bedrijf Lightspeed

Nadelen van Lightspeed

 • Net als bij Shopify moet je bij Lightspeed maandelijks een bedrag betalen. Dit begint bij 49 euro per maand en is daarmee dus flink duurder dan hun concurrent Shopify
 • Het heeft veel mogelijkheden maar helaas zit niet alles bij het goedkoopste pakket in waardoor je snel moet upgraden naar een duurder pakket.
 • Het is mogelijk om het systeem als web developer een beetje te misbruiken om zo de functionaliteiten uit te breiden. Echter is niet alles mogelijk door de beperkingen.
 • Thema’s betaal je per maand. Dit kan een voordeel zijn, maar zeker ook een nadeel.

Conclusie populairste E-Commerce systemen

Indien je een kleinschalige onderneming hebt met wat enkele producten dan zou ik voor WooCommerce gaan. Denk hierbij wel aan de web hosting en dergelijke. Neem hiervoor een geschikte web developer in de hand.

Heb je grotere plannen? Dan zou ik voor het Shopify systeem gaan. Shopify heeft veel bestaande thema’s maar heeft het sinds dit jaar het een stuk aangenamer gemaakt voor de web developer en de webwinkel eigenaar.

Heb jij momenteel een webshop? Op welk systeem draai jij jouw webshop en wat zijn wat jou betreft de voor- en nadelen van het systeem wat je nu gebruikt? Behoort het systeem dat jij gebruikt ook het lijstje met de populairste E-Commerce systemen? Zoek je hulp voor je webshop?

Plaats een reactie